Nawarzyli piwa w Przemyślu. Pils smakuje wybornie. A stout? Dowiemy się w maju

Czytaj dalej
Fot. Norbert Ziętal
Norbert Ziętal

Nawarzyli piwa w Przemyślu. Pils smakuje wybornie. A stout? Dowiemy się w maju

Norbert Ziętal

Z ogromnego zbiornika, unitanku, piwowar Daniel Kilar ulewa po odrobinie stouta do szklanek. Smak? Śmiało można się delektować, jednak pan Daniel orzeka, że zanim piwo trafi do klienta, jeszcze dwa miesiące musi leżakować. A decyzja piwowara jest najważniejsza.

Pod koniec ub. roku po Przemyślu rozeszła się wieść, że powstał Browar Grodzki Przemyśl. Pierwszy od kilkudziesięciu lat browar w tym mieście, rzemieślniczy. Od razu wzbudził ogromne zaciekawienie. Potem w browarza ruszyła produkcja i kilkanaście dni temu pierwsze butelki piwa z etykietą Browar Grodzki Przemyśl pojawiły się w wybranych sklepach. Na portalu nowiny24.pl opublikowaliśmy fotogalerię z wnętrz browaru i… euforia w mieście. Nareszcie przemyślanie mają swój browar i do tego z Przemyślem w nazwie!

Do ok. 1970 r. w Przemyślu działał Stary Browar Przemyski, przy ul. Węgierskiej. Od czasu jego zlikwidowania przez prawie 50 lat Przemyśl był piwną pustynią, nie miał własnego piwa. W Podkarpackiem, które chce przyciągać turystów, nie ma zbyt wielu rzemieślniczych browarów z własnym piwem.

- Ten pomysł chodził za mną ze 20 lat. Dawniej w domowy sposób warzyłem piwo dla siebie. Kiedyś odwiedziłem we Wrocławiu browar rzemieślniczy Spiż. Piękny lokal, na dole w ratuszu. Piwo warzone jest na oczach klientów. Zapragnąłem mieć taki sam - wspomina Jacek Bąk, właściciel firmy, która posiada browar w Przemyślu. Prowadzi go z dwiema córkami i zięciem Danielem Kilarem, który jest dyplomowanym piwowarem po kierunku browarnictwo i słodownictwo na Akademii Rolniczej w Krakowie.

W dalszej części przeczytasz:

  • jak właściciele przemyskiego browaru zdobywali wiedzę i sprzęt
  • skąd konie na logo i etykiecie Browaru Grodzkiego
  • o cechach dobrego piwa
Pozostało jeszcze 77% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Norbert Ziętal

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.