Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Hindi - Restauracja Indyjska. Poczuj smak i aromat orientalnych indyjskich przypraw

Czytaj dalej
Ula Sobol

Hindi - Restauracja Indyjska. Poczuj smak i aromat orientalnych indyjskich przypraw

Ula Sobol

Hindi - Restauracja Indyjska przy ul. Adama Mickiewicza 19 w Rzeszowie istnieje od czerwca 2017 roku i cieszy się ogromnym zainteresowaniem, bo można w niej poczuć autentyczny smak Indii.

Również przytulne wnętrze z indyjskimi akcentami podbija serca gości. Atutem restauracji jest nie tylko mieszanka smaków, aromatów, orientalnych indyjskich przypraw, ale także trzech doświadczonych mistrzów kuchni indyjskiej, wśród, których główne skrzypce gra Giri Gautan. To właśnie szefowie kuchni dbają o najwyższą jakość zdrowych i smacznych podawanych w restauracji potraw poprzez indywidualne podejście do każdej z nich.

- Nasza restauracja to połączenie pasji do podróży, dobrego smaku oraz zdrowego jedzenia – podkreśla Jan Kula, właściciel restauracji. – Restauracja powstała, dzięki moim wielu, długich podróżom do Indii. Mieszkając tam zafascynowałem się nie tylko kuchnią, kulturą, tradycją, a także sposobem odżywiania i leczenia naturalnego. Z pomocą przyszli mi moi przyjaciele, kucharze z Indii, którzy zawiązali współpracę i jako szefowie kuchni, a zarazem partnerzy w biznesie dbają, aby wszystko było na najwyższym poziomie.

W restauracji można skosztować wiele ciekawych i oryginalnych dań mięsnych i wegetariańskich, które przygotowane są codziennie ze świeżych, pełno wartościowych, oryginalnych składników sprowadzonych prosto z Indii (oryginalne przyprawy, ryż) oraz od najlepszych, krajowych dostawców. Nasz priorytet to jakość.

– Top dziesięciu naszych dań to:
- Papadams: 4,50 zł (chrupkie pieczywo z mąki z soczewicy z dodatkiem kminku - 3 sztuki),
- Pakora (do wyboru ser Paneer, mieszanka warzyw, kurczak, ryba, lub krewetki aromatyzowane imbirem, czosnkiem, kminem ajwain w cieście z ciecierzycy: z serem paneer 15 zł; z warzywami 13 zł; z kurczakiem 16 zł; z krewetkami 29 zł),
- Veg Samosa 11 zł (smażone trójkąciki nadziewane ziemniakami, groszkiem i orzechami nerkowca),
- Butter Chicken: 28 złł (kawałki kurczaka pieczone w piecu TANDOOR w sosie pomidorowym i kremowo-orzechowym (nerkowce)),
- Chicken Tikka Masala: 27 zł (kawałki grillowanego kurczaka gotowane w sosie pomidorowym, sosie masala i mieszance indyjskich przypraw),
- Korma (do wyboru kawałki kurczaka lub baraniny gotowane w sosie z orzechów nerkowca: z kurczakiem 27zł i z baraniną 31 zł),
- Kadai (do wyboru kawałki kurczaka, baraniny, ryby lub krewetek gotowane w sosie z pomidorami, z cebulą i papryką doprawione mieszanką indyjskich przypraw przygotowane na INDIAN KADHAI (WOK) z kurczakiem: 26 zł, z baraniną 31,50 zł, z łososiem 28 zł i z krewetkami 35 zł),
- Ginger (do wyboru kawałki kurczaka lub baraniny gotowane z imbirem i mieszanką indyjskich przypraw z kurczakiem 26 zł i z baraniną 31,50 zł),
- Mix Platter: 60 zł (talerz z kombinacją przekąsek chicken tikka, murg malai kebab, muton seek kebab, chicken pakora ,golden fried prawn, oraz kombinacją potraw wegetariańskich panner tikka, harabhara kebab, samosa i mix pakora),
- Curry (do wyboru kawałki kurczaka, baraniny, ryby lub krewetki w sosie curry: z kurczakiem 25 zł, z baraniną 29,90 zł, z łososiem 29,90 zł i z krewetkami 33 zł),
- Thai Curry (Yellow, Green, Red) to curry z na mleku kokosowym z trawą cytrynową, galangal, tajską bazylią i sokiem z cytryny z warzywami 26 zł, z kurczakiem 28 zł, z baraniną 32 zł, z łososiem 30 zł i z krewetkami 35) – wylicza menager Hindi - Restauracji Indyjskiej w Rzeszowie.

Każde zamówione danie przygotowywane jest indywidualnie dla każdego z gości, co powoduje, że potrawy są zawsze świeże i bogate w aromaty.

- Często słyszę, że nasze kuchnia smakuje i przypada do gustu innym. Często słyszę pochlebne opinie na temat naszego jedzenia i z tego powodu naprawdę bardzo się cieszę – dodaje Jan Kula.

- W procesie przygotowywania potrawy ważne jest nie tylko zastosowanie odpowiednich przypraw, ale również kolejność dodania każdej z nich w odpowiednim momencie. Przygotowana potrawa ma być nie tylko ucztą dla zmysłów, ale i ucztą dla duszy oraz poprzez zharmonizowane jej doprawienie ma oddziaływać na odpowiednie czakry naszego ciała. O to zawsze będziemy starali się dbać.

- Nasi kucharze sztukę gotowania wyssali z mlekiem matki. - dodaje Bartosz Dec, kelner i kierownik Sali w restauracji Indyjskiej. – Serdecznie zapraszam.

- Cieszymy się bardzo ze państwo smakują nasze potrawy – z uśmiechem na twarzy, łamaną polszczyzną mówi Giri Gautan, szef kuchni.

Restauracja gości też m.in. Rati & Ratha Dancing Team, gdzie dziewczyny pięknym, orientalnym, nowoczesnym indyjskim tańcem umilają gościom posiłki.

W Hindi – Restauracji Indyjskiej można również posłuchać ciekawych wspomnień podróżników, a nawet w restauracji galerii można zamieścić swoje zdjęcia z podróży do Indii.

----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa

Ula Sobol

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.